Grenadier w cieście

Składniki
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki mąka
- 1/3 szklanki mleko
- łyżka koperek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki masło
- 80 dkg filety z grenadiera
- 80 dkg ziemniaki
- sok z cytryny
3-4 osób
Rybę opłucz, skrop sokiem z cytryny, posól i odstaw na kilka minut. Obierz ziemniaki gotuj 20 minut w posolonej wodzie. W tym czasie z jajka, mąki i mleka oraz szczypty soli. Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzej olej. Filety rybne osączaj z soku, zanurzaj w cieście i układaj na gorącym oleju, smaż z obu stron na złoto na średnim ogniu. Odcedź ziemniaki, wymieszaj z łyżką stopionego masła i koperkiem. Na pozostałym maśle lekko podsmaż plasterki cytryny. Rybę podawaj z ziemniakami i plasterkami cytryny.