Grillowane bakłażany z kaszą i jogurtem
To idealny czas, aby cieszyć się smakiem sezonowych produktów. Gdy przy stole zasiądą Twoi najbliżsi, podejmij ich pysznym posiłkiem.
Składniki
- 2 bakłażany
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 300 g pieczarek
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek świeżej mięty i kolendry
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego oregano i tymianku
- sól i pieprz
- duży kubek gęstego jogurtu naturalnego
1. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, tymiankiem, oregano, solą, pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem.
2. Umyj i przekrój bakłażany. Posyp solą i poczekaj, aż puszczą sok. Potem natrzyj je marynatą i odstaw na kwadrans. Podpiecz bakłażany przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
3. Zalej wrzątkiem kaszę kuskus. Dodaj do niej podsmażone pieczarki i pokrojone pomidorki.
4. Nałóż farsz na bakłażany i piecz jeszcze przez około 10 min. Podawaj z jogurtem naturalnym z posiekanymi ziołami.