Reklama

Grillowane krewetki na sałatce

Romantyczna kolacja też może być fit!

Składniki:

krewetki 16/20, 8 szt.

świeża mięta, 0,5 garści

świeża kolendra, 0,5 garści

oliwa z oliwek, 50 ml

sok z limonki, 50 ml

czosnek, 1 ząbek

sałata lodowa, 2 duże liście

ogórek, 20 g

czerwona cebula, 15 g

papryka żółta, 30 g

chilli do smaku

Wykonanie:

Miętę i kolendrę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i łączymy z oliwą, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Do osobnego naczynia odkładamy 2 łyżki marynaty. Krewetki obieramy, pozostawiając tylko końcówkę ogona, usuwamy także przewód pokarmowy. Gotowe krewetki wrzucamy do wcześniej przygotowanej marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Na gorący grill lub patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia, na który wykładamy krewetki. Grillujemy je z obydwu stron około 5-6 minut. Sałatę szatkujemy w bardzo cienkie paski i mieszamy z ogórkiem, papryką i cebulą pokrojonymi w niewielką kostkę. Sałatkę układamy na talerzu, polewamy ją odłożoną marynatą, a na niej kładziemy krewetki.

Reklama
materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy