Grillowane krewetki na sałatce
Romantyczna kolacja też może być fit!
Składniki:
krewetki 16/20, 8 szt.
świeża mięta, 0,5 garści
świeża kolendra, 0,5 garści
oliwa z oliwek, 50 ml
sok z limonki, 50 ml
czosnek, 1 ząbek
sałata lodowa, 2 duże liście
ogórek, 20 g
czerwona cebula, 15 g
papryka żółta, 30 g
chilli do smaku
Wykonanie:
Miętę i kolendrę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i łączymy z oliwą, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Do osobnego naczynia odkładamy 2 łyżki marynaty. Krewetki obieramy, pozostawiając tylko końcówkę ogona, usuwamy także przewód pokarmowy. Gotowe krewetki wrzucamy do wcześniej przygotowanej marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Na gorący grill lub patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia, na który wykładamy krewetki. Grillujemy je z obydwu stron około 5-6 minut. Sałatę szatkujemy w bardzo cienkie paski i mieszamy z ogórkiem, papryką i cebulą pokrojonymi w niewielką kostkę. Sałatkę układamy na talerzu, polewamy ją odłożoną marynatą, a na niej kładziemy krewetki.