Grillowane papryki w oliwie
Składniki
- ok. 12 sztuk kolorowych papryk
- 600 ml oliwy
- 1 główka czosnku
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu
- pieprz ziarnisty
- 3 liście laurowe
Wyjmij z papryki nasiona, dobrze umyj i odsącz.
Piekarnik nastaw na grill i rozgrzej do 250 st. C. Przygotowane papryki rozłóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz przez ok. 8 minut, a potem obróć je i piecz z drugiej strony. Uważaj, aby skórka się zbytnio nie przypaliła.
Ząbki czosnku obierz i pokrój w grubsze plastry. Tymianek i rozmaryn opłucz i posiekaj na grubo. Rozgrzej na patelni 50 ml oliwy i zeszklij na niej czosnek. Dodaj zioła. Mieszankę odstaw, aby wystygła. Potem wymieszaj z pozostałą oliwą i posól, dodaj ziarna pieprzu i liście laurowe do smaku.
Girillowane papryki włóż do słoików i zalej doprawioną oliwą. Zamknij i odstaw. Będą dobre po około 4 tygodniach.