Grillowane szparagi z cytrynową śmietaną z sera koziego
Nic nie zwiastuje wiosny lepiej niż zielone pędy szparagów przebijające się przez rozmarzającą ziemię. To one jako pierwsze ożywiają półki warzywniaków po zimowych miesiącach.
Szparagi są doskonałe i na surowo, i po ugotowaniu, a tu je lekko zgrillowałam i ułożyłam na wykwintnym łożu ze śmietany z sera koziego o cytrynowym aromacie. Ten sos nadaje się znakomicie do pieczonych warzyw, a nawet prostych zielonych sałatek.
Przygotowanie:
Mocno rozgrzej grill lub patelnię grillową. Odłam twarde części szparagów w miejscu, w którym same pękają pod naciskiem. Każdy natrzyj odrobiną oleju kokosowego.
Piecz szparagi około 5 minut, aż pojawią się na nich ślady żeberek grilla. Odwróć i piecz jeszcze kilka minut, aż każdy szparag zmięknie i będzie ładnie upieczony.
W międzyczasie zrób śmietanę: zmiksuj w blenderze kozi ser, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę na gładką masę o konsystencji śmietany. Jeśli trzeba ją rozcieńczyć, dodaj od 1 do 3 łyżek wody. Posól.
Na każdy talerz wylej trochę sosu i rozłóż po kilka szparagów. Jeśli chcesz, skrop oliwą i obficie posól. Na bogato! Połóż szparagi na ugotowanym dzikim ryżu z soczewicą, dodaj prażone pistacje i skrop śmietaną z koziego sera.
Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"