Grillowane szparagi z cytrynową śmietaną z sera koziego

Nic nie zwiastuje wiosny lepiej niż zielone pędy szparagów przebijające się przez rozmarzającą ziemię. To one jako pierwsze ożywiają półki warzywniaków po zimowych miesiącach.

Grillowane szaparagi
Grillowane szaparagimateriały prasowe

Szparagi są doskonałe i na surowo, i po ugotowaniu, a tu je lekko zgrillowałam i ułożyłam na wykwintnym łożu ze śmietany z sera koziego o cytrynowym aromacie. Ten sos nadaje się znakomicie do pieczonych warzyw, a nawet prostych zielonych sałatek.

Składniki

  • 450 g / 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub ghi
  • oliwa tłoczona na zimno do podania
  • (opcjonalnie) drobna sól morska

na cytrynową śmietanę z sera koziego

  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty
  • skórka z 1 cytryny
  • 1½ łyżeczki oliwy tłoczonej na zimno
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • drobna sól morska

Przygotowanie:

Mocno rozgrzej grill lub patelnię grillową. Odłam twarde części szparagów w miejscu, w którym same pękają pod naciskiem. Każdy natrzyj odrobiną oleju kokosowego.

Piecz szparagi około 5 minut, aż pojawią się na nich ślady żeberek grilla. Odwróć i piecz jeszcze kilka minut, aż każdy szparag zmięknie i będzie ładnie upieczony.

W międzyczasie zrób śmietanę: zmiksuj w blenderze kozi ser, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę na gładką masę o konsystencji śmietany. Jeśli trzeba ją rozcieńczyć, dodaj od 1 do 3 łyżek wody. Posól.

Na każdy talerz wylej trochę sosu i rozłóż po kilka szparagów. Jeśli chcesz, skrop oliwą i obficie posól. Na bogato! Połóż szparagi na ugotowanym dzikim ryżu z soczewicą, dodaj prażone pistacje i skrop śmietaną z koziego sera.

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"

Okładka książki "My New Roots"
Okładka książki "My New Roots"materiały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas