Grillowane szparagi z cytrynową śmietaną z sera koziego
Nic nie zwiastuje wiosny lepiej niż zielone pędy szparagów przebijające się przez rozmarzającą ziemię. To one jako pierwsze ożywiają półki warzywniaków po zimowych miesiącach.
Szparagi są doskonałe i na surowo, i po ugotowaniu, a tu je lekko zgrillowałam i ułożyłam na wykwintnym łożu ze śmietany z sera koziego o cytrynowym aromacie. Ten sos nadaje się znakomicie do pieczonych warzyw, a nawet prostych zielonych sałatek.
Składniki
- 450 g / 1 pęczek szparagów
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub ghi
- oliwa tłoczona na zimno do podania
- (opcjonalnie) drobna sól morska
na cytrynową śmietanę z sera koziego
- 100 g miękkiego sera koziego
- 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty
- skórka z 1 cytryny
- 1½ łyżeczki oliwy tłoczonej na zimno
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- drobna sól morska
Przygotowanie:
Mocno rozgrzej grill lub patelnię grillową. Odłam twarde części szparagów w miejscu, w którym same pękają pod naciskiem. Każdy natrzyj odrobiną oleju kokosowego.
Piecz szparagi około 5 minut, aż pojawią się na nich ślady żeberek grilla. Odwróć i piecz jeszcze kilka minut, aż każdy szparag zmięknie i będzie ładnie upieczony.
W międzyczasie zrób śmietanę: zmiksuj w blenderze kozi ser, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę na gładką masę o konsystencji śmietany. Jeśli trzeba ją rozcieńczyć, dodaj od 1 do 3 łyżek wody. Posól.
Na każdy talerz wylej trochę sosu i rozłóż po kilka szparagów. Jeśli chcesz, skrop oliwą i obficie posól. Na bogato! Połóż szparagi na ugotowanym dzikim ryżu z soczewicą, dodaj prażone pistacje i skrop śmietaną z koziego sera.
Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"