Grillowany ser halloumi na sałatce ze szpinaku
Składniki
- 50 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 1-2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 125 g młodego szpinaku
- 500 g moreli
- sól
- pieprz
- 3 opakowania (250 g) sera halloumi
- 2-3 łyżki oliwy
- 6 gałązek kolendry
- 6 łyżek gotowego sosu chili
Przygotowanie:
Orzechy grubo posiekaj. Sok cytrynowy wymieszaj z miodem, przypraw pieprzem i solą. Cienkim strumieniem dolewaj olej sezamowy. Ubij trzepaczką sos winegret. Wymieszaj go z orzeszkami.
Morele pozbaw pestek, pokrój na cząstki. Ser przekrój w poprzek na plastry i skrop oliwą. Ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz 6-8 minut, od czasu do czasu obracając.
Kolendrę opłucz, oderwij listki od gałązek. Szpinak wymieszaj z morelami. Polej orzechowym winegretem, przemieszaj. Usmażony ser posmaruj sosem chili. Ułóż na sałatce. Posyp listkami kolendry.
Zobacz także: