Grissini z szynką parmeńską
Przepis na wspaniałą i szybką przystawkę.
Składniki
- 24 plasterki szynki parmeńskiej
- 35 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 białko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 1/2 szklanki wody
- 1 mały słoik oliwek
- kilka listków natki pietruszki
na posypkę
- kminek
- sezam
- mak
- rozmaryn
- parmezan
- sól gruboziarnista itp.
125 dag mąki wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać wodę, oliwę, wyrobić, by składniki się połączyły. Przykryć ścierką i odstawić na 4 godziny.
Dodać sól, resztę mąki, wyrobić sprężyste ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować dość grube paluszki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować białkiem, posypać dodatkami, odstawić na 10 minut. Piec w temp. 200°C ok. 10 min.
Każdy paluszek owinąć do połowy plasterkiem szynki. Ułożyć na półmisku. Udekorować natką, obok podać oliwki.