Grochówka na wędzonym boczku
Sycąca, konkretna i rozgrzewająca zupa? Polecamy przepis na smakowitą grochówkę na wędzonym boczku. Dokładka gwarantowana!

Składniki
- 200 g łuskanego grochu, namoczonego
- 2,5 litry bulionu na żeberkach
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 30 ml oleju
- 1 marchewka
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kosteczkę. Razem z czosnkiem smażymy 3 minuty na rozgrzanej patelni z olejem. Po tym czasie dodajemy pokrojony boczek, smażymy kolejne 5 minut. Następnie łączymy z marchewką pokrojoną w plasterki. Gdy wszystko jest zarumienione przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz namoczony groch. Gotujemy 30 minut. Na 10 minut przed końcem grochówkę doprawiamy suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Smacznego!