Reklama

Grochówka na wędzonym boczku

Sycąca, konkretna i rozgrzewająca zupa? Polecamy przepis na smakowitą grochówkę na wędzonym boczku. Dokładka gwarantowana!

Składniki

  • 200 g łuskanego grochu, namoczonego
  • 2,5 litry bulionu na żeberkach
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 30 ml oleju
  • 1 marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kosteczkę. Razem z czosnkiem smażymy 3 minuty na rozgrzanej patelni z olejem. Po tym czasie dodajemy pokrojony boczek, smażymy kolejne 5 minut. Następnie łączymy z marchewką pokrojoną w plasterki. Gdy wszystko jest zarumienione przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz namoczony groch. Gotujemy 30 minut. Na 10 minut przed końcem grochówkę doprawiamy suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy