Grochówka z parówkami
Do zupy można użyć grochu w połówkach. Nie trzeba go moczyć, wystarczy mocno opłukać. Gotuje się go ok. 45 minut.
Składniki
- 20 dag suchego grochu
- 4 parówki
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 40 dag ziemniaków
- 1 cebula
- sól, pieprz, ziele angielskie,
- liść laurowy, majeranek
1. Groch zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia gotować dwie godziny do miękkości.
2. Wędzony boczek pokroić w cienkie paski. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć, aż się mocno zrumieni, a tłuszcz wytopi.
3. Seler, ziemniaki, marchew, cebulę obrać, por oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Zalać 1,5 l wody, dodać liść laurowy, dwa ziarna ziela, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn (około 35 minut).
4. Groch po ugotowaniu połączyć z jarzynami, doprawić, włożyć parówki i boczek, zagotować. Podawać gorące.
Zobacz także: