Grochówka z parówkami
Do zupy można użyć grochu w połówkach. Nie trzeba go moczyć, wystarczy mocno opłukać. Gotuje się go ok. 45 minut.
1. Groch zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia gotować dwie godziny do miękkości.
2. Wędzony boczek pokroić w cienkie paski. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć, aż się mocno zrumieni, a tłuszcz wytopi.
3. Seler, ziemniaki, marchew, cebulę obrać, por oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Zalać 1,5 l wody, dodać liść laurowy, dwa ziarna ziela, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn (około 35 minut).
4. Groch po ugotowaniu połączyć z jarzynami, doprawić, włożyć parówki i boczek, zagotować. Podawać gorące.
Zobacz także: