Gruszka w cieście francuskim
Wypieki z dodatkiem soczystych i słodkich gruszek to hit jesiennych podwieczorków.
Sposób przygotowania:
1. Umyte gruszki obierz ze skórki zostawiając ogonek. Delikatnie, od spodu usuń gniazda nasienne łyżeczką. Do garnka wlej wodę. Dodaj cukier, miód. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj goździki, laskę cynamonu, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz gruszki. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min.
2. Z ciasta francuskiego wytnij 4 koła. Wystudzone gruszki wypełnij rodzynkami i orzechami. Ustaw na środku koła i dokładnie owiń je ciastem, odcinając jego nadmiar. Z kawałków ciasta, które pozostały wytnij listki. Przyklej je przy ogonkach. Ciasto posmaruj rozmąconym żółtkiem. Gruszki ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 min w temp. 200°C.
Zobacz także: