Gruszki w makowym cieście
Makowe ciasto? Lżejsze niż grudniowe, bo pozbawione bakalii, za to przełamane słodką nutą letnich owoców.

Składniki
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 200 g suchego maku
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka białek (z ok. 5-6 jajek)
- szczypta soli
- 5-6 dojrzałych gruszek
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuść. Wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i makiem. Przestudź. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszaj do masy makowej.
2. Formę (25 x 30 cm) wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Gruszki obierz, pokrój w ósemki i delikatnie je natnij. Ułóż na cieście i lekko je wciśnij. Piecz ok. 50 minut w 180°C.
Zobacz także: