Reklama

Gruszki w syropie

Jako deser, jako dodatek do ciast czy lodów... gruszki w syropie!

Składniki

  • 1,5 kg twardych średnich gruszek
  • 700 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • 5-6 goździków
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlej wodę, rozpuść w niej 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gruszki obierz (mniejsze obierz tak, by został ogonek - będą ładnie prezentować się w deserach). Przekrój na pół lub w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i włóż do wody z kwaskiem cytrynowym (dzięki temu nie ściemnieją). 

2. Z lasek wanilii ostrym nożem wydrąż pesteczki. Do garnka wlej 1 i ½ l wody, dodaj cukier, ziarenka wanilii, laski cynamonu oraz goździki, wymieszaj. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj syrop ok. 15 min. Partiami wkładaj gruszki. Gotuj ok. 5 min. 

3. Lekko wystudzone gruszki delikatnie włóż do czystych słoików, które wcześniej zostały wyparzone i osuszone przez 15 min w temp. 100°C. Zalej gorącym syropem (bez cynamonu i goździków) i mocno zakręć wieczka. 

4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i wstaw słoiki z gruszkami. Zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotuj i od momentu wrzenia wody gotuj jeszcze ok. 20 min. Słoiki wyjmij z garnka. Ustaw do góry dnem, aż wystygną.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy