Gruszki w syropie
Jako deser, jako dodatek do ciast czy lodów... gruszki w syropie!
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej wodę, rozpuść w niej 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gruszki obierz (mniejsze obierz tak, by został ogonek - będą ładnie prezentować się w deserach). Przekrój na pół lub w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i włóż do wody z kwaskiem cytrynowym (dzięki temu nie ściemnieją).
2. Z lasek wanilii ostrym nożem wydrąż pesteczki. Do garnka wlej 1 i ½ l wody, dodaj cukier, ziarenka wanilii, laski cynamonu oraz goździki, wymieszaj. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj syrop ok. 15 min. Partiami wkładaj gruszki. Gotuj ok. 5 min.
3. Lekko wystudzone gruszki delikatnie włóż do czystych słoików, które wcześniej zostały wyparzone i osuszone przez 15 min w temp. 100°C. Zalej gorącym syropem (bez cynamonu i goździków) i mocno zakręć wieczka.
4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i wstaw słoiki z gruszkami. Zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotuj i od momentu wrzenia wody gotuj jeszcze ok. 20 min. Słoiki wyjmij z garnka. Ustaw do góry dnem, aż wystygną.
Zobacz także: