1. Mak zalewamy wodą, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając. Zostawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy 100 g cukru, szczyptę soli, jajko, łyżkę zimnej wody i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Wykładamy nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej mąką prostokątnej blachy. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.
3. Gruszki obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je od góry w kilku miejscach i skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Pozostałe jajka ucieramy na puch z resztą cukru, łączymy z przestudzonym makiem i kaszą manną, mieszamy. Masę przekładamy do blachy i dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta.
Układamy gruszki, lekko dociskając, aby owoce do połowy zanurzyły się w masie. Pieczemy w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 45 minut.