Gruzińskie chinkali
Składniki
- 1 kg mąki
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Wysyp na stolnicę niemal całą mąkę. Zrób dołek i wlej 2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz wsyp łyżeczkę soli. Zagnieć elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkuj.
Obierz i posiekaj cebule. Podsmaż je na łyżce oleju. Przełóż do miski. Dodaj mięso, 2 łyżki natki, sól, pieprz i kolendrę. Wlej bulion i dokładnie wszystko wymieszaj.
Z ciasta wytnij, używając dużej szklanki, koła o grubości ok. 2 mm.
Na każde nałóż porcję farszu. Zawijaj pieróg na kształt sakiewki, robiąc zakładki. Z górnej części ciasta zrób czubek.
Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć partiami pierożki, zmniejsz gaz i gotuj 10-15 minut. Posyp natką. Możesz podać np. z jogurtem naturalnym.
Przygotowanie: