Grzyby marynowane
Pachnące lasem grzyby zbieramy późnym latem i jesienią, aby zrobić z nich pyszne sosy, zupy albo po prostu wysuszyć je i dodawać zimą do potraw.

Składniki
- 1 kg leśnych grzybów
- pół szklanki czerwonego wina
- pół szklanki octu
- kawałek cynamonu
- 2 liście laurowe
- 6 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren gorczycy
- łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotuj z przyprawami. Wlej wino, ocet i ponownie zagotuj. Całość przestudź.
2. Grzyby dokładnie umyj, przelej na sitku wrzącą wodą i wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 20 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz. Przełóż do słoiczków, zalej marynatą i szczelnie zamknij.
Zobacz także: