Reklama

Grzyby marynowane

Pachnące lasem grzyby zbieramy późnym latem i jesienią, aby zrobić z nich pyszne sosy, zupy albo po prostu wysuszyć je i dodawać zimą do potraw.

Składniki

  • 1 kg leśnych grzybów
  • pół szklanki czerwonego wina
  • pół szklanki octu
  • kawałek cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 6 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren gorczycy
  • łyżka soli
  • 1,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Wodę zagotuj z przyprawami. Wlej wino, ocet i ponownie zagotuj. Całość przestudź.

2. Grzyby dokładnie umyj, przelej na sitku wrzącą wodą i wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 20 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odsącz. Przełóż do słoiczków, zalej marynatą i szczelnie zamknij.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy