Reklama

Grzyby w pieczonych ziemniakach

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 3 łyżki masło
  • 200 ml śmietana 18%
  • 1 łyżka majeranek
  • 10 dag w plastrach wędzony boczek
  • 0,5 kg grzyby leśne
  • 4 duże sztuki ziemniaki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnek

Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać widelcem, osolić, obłożyć plasterkami czosnku i owinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 50 min.

W tym samym czasie oczyścić, umyć i osuszyć grzyby. Cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, oprószyć majerankiem i smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmażyć boczek.

Upieczone ziemniaki przekroić na pół, obłożyć grzybami. Podawać z gałązkami świeżego majeranku, wędzonym boczkiem i śmietaną.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy