Grzyby w pieczonych ziemniakach

Składniki
- 3 łyżki masło
- 200 ml śmietana 18%
- 1 łyżka majeranek
- 10 dag w plastrach wędzony boczek
- 0,5 kg grzyby leśne
- 4 duże sztuki ziemniaki
- cebula
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnek
3-4 osób
Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać widelcem, osolić, obłożyć plasterkami czosnku i owinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 50 min.
W tym samym czasie oczyścić, umyć i osuszyć grzyby. Cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, oprószyć majerankiem i smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmażyć boczek.
Upieczone ziemniaki przekroić na pół, obłożyć grzybami. Podawać z gałązkami świeżego majeranku, wędzonym boczkiem i śmietaną.