Gulasz (Pörkölt)
Zarówno kultura, jak i kuchnia Madziarów jest wyjątkowa. Kilka ich potraw zrobiło światową karierę – jak gulasz i langosz.
1. Mięso pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w sporą kostkę.
4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Włóż czosnek, cebulę, delikatnie zeszklij, a później dodaj mieloną paprykę, kminek i mięso.
5. Smaż do czasu, aż mięso się zarumieni. Dolej 500 ml wody i gotuj ok. 60 minut pod przykryciem.
6. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i także pokrój.
7. Dodaj wszystko do garnka i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut, do zgęstnienia gulaszu.
8. Dopraw solą, pieprzem i posyp pietruszką.