Reklama

Gulasz (Pörkölt)

Zarówno kultura, jak i kuchnia Madziarów jest wyjątkowa. Kilka ich potraw zrobiło światową karierę – jak gulasz i langosz.

Składniki

  • 700 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mielonej papryki
  • szczypta kminku
  • 2 czerwone papryki
  • 300 g pomidorów
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek pietruszki

1. Mięso pokrój w kostkę.

2. Cebulę i czosnek posiekaj.

3. Ziemniaki obierz i pokrój w sporą kostkę.

4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Włóż czosnek, cebulę, delikatnie zeszklij, a później dodaj mieloną paprykę, kminek i mięso.

5. Smaż do czasu, aż mięso się zarumieni. Dolej 500 ml wody i gotuj ok. 60 minut pod przykryciem.

6. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i także pokrój.

7. Dodaj wszystko do garnka i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut, do zgęstnienia gulaszu.

Reklama

8. Dopraw solą, pieprzem i posyp pietruszką.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy