Gulasz sojowo-grzybowy
Wegański gulasz? Jest równie sycący i smakowity, jak ten tradycyjny! Polecamy prosty przepis na gulasz z krajanki sojowej.
Sposób przygotowania:
Na oleju smażymy plastry czosnku i grubo posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy talarki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w paseczki suszone grzyby (można je uprzednio namoczyć). Zalewamy składniki bulionem. Dodajemy kostkę sojową i przyprawy. Mieszamy i gotujemy gulasz na wolnym ogniu około 30 minut. Przygotowujemy surówkę. Ogórki i jabłko kroimy w plasterki. Do - dajemy posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Mieszamy z odrobiną pieprzu i olejem. Gulasz podajemy z surówką i ugotowaną według instrukcji producenta kaszą gryczaną.
Porady #OkiemDietetyka
- Kostkę sojową można zamienić na białą fasolę. Danie będzie miało wówczas mniej białka i więcej węglowodanów.
- Do gulaszu można dorzucić pokrojone warzywa: seler naciowy, seler korzeniowy, bakłażana, korzeń pietruszki, czy suszone śliwki.
- Aby przyspieszyć przyrządzanie gulaszu, dodaj do nie - go łyżkę odtłuszczonego siemienia lnianego lub drobnej kaszki orkiszowej, które zagęszczą sos.
Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.