Gulasz sojowo-grzybowy
Wegański gulasz? Jest równie sycący i smakowity, jak ten tradycyjny! Polecamy prosty przepis na gulasz z krajanki sojowej.

Składniki
- kostka sojowa – 1 szklanka (60 g)
- olej rzepakowy – 1 łyżka (10 g)
- cebula – 3/4 sztuki (75 g)
- marchewki – 2 sztuki (90 g)
- papryka czerwona – 1/2 sztuki (70 g)
- pieczarki – 10 sztuk (200 g)
- grzyby suszone – garść (10 g)
- bulion warzywny – 1 i 1/2 szklanki (375 ml)
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, 1-2 gałązki rozmarynu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1 liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego, sól i pieprz czarny do smaku
na surówkę z ogórka, jabłka i cebuli
- ogórki kiszone – 4 sztuki (240 g)
- jabłko – 1/2 sztuki (75 g)
- cebula – 1/4 sztuki (25 g)
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5 g)
- natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
- pieprz czarny do smaku
dodatkowe
- kasza gryczana niepalona – ponad 1/2 szklanki (100 g)
Sposób przygotowania:
Na oleju smażymy plastry czosnku i grubo posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy talarki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w paseczki suszone grzyby (można je uprzednio namoczyć). Zalewamy składniki bulionem. Dodajemy kostkę sojową i przyprawy. Mieszamy i gotujemy gulasz na wolnym ogniu około 30 minut. Przygotowujemy surówkę. Ogórki i jabłko kroimy w plasterki. Do - dajemy posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Mieszamy z odrobiną pieprzu i olejem. Gulasz podajemy z surówką i ugotowaną według instrukcji producenta kaszą gryczaną.
Porady #OkiemDietetyka
- Kostkę sojową można zamienić na białą fasolę. Danie będzie miało wówczas mniej białka i więcej węglowodanów.
- Do gulaszu można dorzucić pokrojone warzywa: seler naciowy, seler korzeniowy, bakłażana, korzeń pietruszki, czy suszone śliwki.
- Aby przyspieszyć przyrządzanie gulaszu, dodaj do nie - go łyżkę odtłuszczonego siemienia lnianego lub drobnej kaszki orkiszowej, które zagęszczą sos.
Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.
