Gulasz sojowo-grzybowy

Kostkę sojową można zamienić na białą fasolę. Danie będzie miało wówczas mniej białka i więcej węglowodanów
Kostkę sojową można zamienić na białą fasolę. Danie będzie miało wówczas mniej białka i więcej węglowodanówmateriały prasowe

Składniki

  • kostka sojowa – 1 szklanka (60 g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżka (10 g)
  • cebula – 3/4 sztuki (75 g)
  • marchewki – 2 sztuki (90 g)
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki (70 g)
  • pieczarki – 10 sztuk (200 g)
  • grzyby suszone – garść (10 g)
  • bulion warzywny – 1 i 1/2 szklanki (375 ml)
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, 1-2 gałązki rozmarynu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1 liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego, sól i pieprz czarny do smaku

na surówkę z ogórka, jabłka i cebuli

  • ogórki kiszone – 4 sztuki (240 g)
  • jabłko – 1/2 sztuki (75 g)
  • cebula – 1/4 sztuki (25 g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
  • pieprz czarny do smaku

dodatkowe

  • kasza gryczana niepalona – ponad 1/2 szklanki (100 g)
Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek
Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłekmateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?