Reklama

Gulasz z cielęciny z rzepą

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
  • 400 g bobu
  • 3 cebule
  • nieduża czerwona papryka
  • puszka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki kminu
  • 2–3 dojrzałe pomidory
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • olej
  • gałązka selera naciowego

1. Cielęcinę krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę, a obrane cebule w piórka. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, przyprawiamy imbirem, kolendrą, szafranem, mieszamy i smażymy około 5 minut. 

2. Mięso zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy półtorej godziny. W międzyczasie płuczemy bób i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 3-5 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Rzepę obieramy i kroimy w kostkę. 

3. Dwadzieścia minut przed końcem gotowania gulaszu dodajemy rzepę, mieszamy i dalej dusimy. Około 5 minut przed końcem wsypujemy bób, dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę, doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą, mieszamy. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. 

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | cielęcina | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy