Gulasz z łososia i białej kapusty
W rybnej postaci smakuje jeszcze lepiej.
1. Łososia płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy rybę, odstawiamy na kilka minut.
2. Kapustę szatkujemy. Umyte papryki przekrawamy na pół i, po usunięciu pestek, kroimy w kostkę.
3. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę, paprykę, pastę paprykową, doprawiamy pieprzem oraz solą, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu, żeby warzywa zmiękły. 20 g mąki łączymy z kilkoma łyżkami bulionu, mieszamy i dodajemy do warzyw.
4. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki łososia solimy i obtaczamy w pozostałej mące, smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy do gulaszu, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i od razu podajemy w garnku lub dzielimy na porcje.
Zobacz także: