Gulasz z łososia i białej kapusty
W rybnej postaci smakuje jeszcze lepiej.

Składniki
- 500 g filetów z łososia
- 750 g kapusty
- 2 czerwone papryki
- olej
- 50 g mąki
- 500 ml bulionu warzywnego
- cebula
- 2 łyżki
- ostrej pasty paprykowej
- 30 g masła
- cytryna
- sól, pieprz
- koper
1. Łososia płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy rybę, odstawiamy na kilka minut. 2. Kapustę szatkujemy. Umyte papryki przekrawamy na pół i, po usunięciu pestek, kroimy w kostkę. 3. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę, paprykę, pastę paprykową, doprawiamy pieprzem oraz solą, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu, żeby warzywa zmiękły. 20 g mąki łączymy z kilkoma łyżkami bulionu, mieszamy i dodajemy do warzyw. 4. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki łososia solimy i obtaczamy w pozostałej mące, smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy do gulaszu, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i od razu podajemy w garnku lub dzielimy na porcje.Zobacz także: