Gulasz z papryką
Danie bardziej pożywne, gdy dodasz odcedzoną białą fasolkę z puszki. Jeśli lubisz gęste gulasze, możesz dodać marchew startą na tarce o drobnych oczkach.
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki. W rondlu mocno rozgrzać olej, włożyć kiełbasę, zrumienić, przełożyć na talerz.
2. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, następnie dołożyć paprykę, smażyć razem dwie minuty. Dodać koncentrat i pokrojone pomidory z puszki. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu pięć minut, doprawić na ostro.
3. Do warzyw dodać usmażoną kiełbasę, dusić razem trzy minuty. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Porcje gulaszu nakładać na ogrzane talerze, posypać posiekaną zieleniną. Podawać z chlebem albo ugotowanym makaronem.
Zobacz także: