Składniki na 4 porcje
75 dag ziemniaków, 2-3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 15 dag świeżego szpinaku, 7 rzodkiewek, 3/4 l bulionu warzywnego, 20 dag serka ricotta, 2 dag startego parmezanu, 2 dag mąki pszennej, 1 jajko, ½ pęczka szczypiorku, olej do smażenia, sól, pieprz
Przygotowanie
Szczypiorek drobno posiekaj. 5 umytych rzodkiewek pokrój w bardzo drobną kostkę. Do miski włóż ricottę, dodaj parmezan oraz mąkę, zmiksuj. Następnie dodaj jajko, szczypiorek oraz rzodkiewki, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, przykryj i włóż do lodówki na 30-60 min. W garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy serowej za pomocą dwóch łyżek uformuj kluseczki i wrzuć je do wrzątku. Gotuj około 4 min.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Podobnie zrób z marchewką. Cebulę drobno posiekaj. Łodygi selera umyj, pokrój w talarki. Listki szpinaku opłucz. Pozostałe rzodkiewki pokrój w plasterki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki, mieszając smaż 3-5 min. Warzywa zalej bulionem, gotuj ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj seler naciowy, listki szpinaku, rzodkiewki oraz kluseczki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
24/2016 Świat i Ludzie