Reklama

Gulaszowa węgierska

Do zupy gulaszowej możesz dodać różne rodzaje wędlin (np. kiełbasę) oraz warzyw, np. pieczarki, cukinię. Nie może w niej tylko zabraknąć cebuli, papryki i mięsa.


Składniki

  • 30 dag boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże ziemniaki
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

1. Na maśle poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w kostkę boczek, obsmażyć, doprawić papryką i tymiankiem. Wlać wino i gorący bulion, zagotować.

2. Dołożyć przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, gotować godzinę. Dodać pokrojoną paprykę i ziemniaki, gotować jeszcze 20 minut. Na koniec wsypać groszek, zagotować i zaraz podawać. Nasza rada Do zupy pasuje makaron bucatini, czyli grubszy od spaghetti. Jednak doskonale sprawdzi się też orzo, podobny do ryżu.

Nasza rada: Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy