Gulaszowa węgierska
Do zupy gulaszowej możesz dodać różne rodzaje wędlin (np. kiełbasę) oraz warzyw, np. pieczarki, cukinię. Nie może w niej tylko zabraknąć cebuli, papryki i mięsa.
Składniki
- 30 dag boczku
- 1 czerwona papryka
- 3 duże ziemniaki
- 50 dag przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 l bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
1. Na maśle poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w kostkę boczek, obsmażyć, doprawić papryką i tymiankiem. Wlać wino i gorący bulion, zagotować.
2. Dołożyć przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, gotować godzinę. Dodać pokrojoną paprykę i ziemniaki, gotować jeszcze 20 minut. Na koniec wsypać groszek, zagotować i zaraz podawać. Nasza rada Do zupy pasuje makaron bucatini, czyli grubszy od spaghetti. Jednak doskonale sprawdzi się też orzo, podobny do ryżu.
Nasza rada: Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.