Gulaszowa węgierska
Do zupy gulaszowej możesz dodać różne rodzaje wędlin (np. kiełbasę) oraz warzyw, np. pieczarki, cukinię. Nie może w niej tylko zabraknąć cebuli, papryki i mięsa.
1. Na maśle poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w kostkę boczek, obsmażyć, doprawić papryką i tymiankiem. Wlać wino i gorący bulion, zagotować.
2. Dołożyć przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, gotować godzinę. Dodać pokrojoną paprykę i ziemniaki, gotować jeszcze 20 minut. Na koniec wsypać groszek, zagotować i zaraz podawać. Nasza rada Do zupy pasuje makaron bucatini, czyli grubszy od spaghetti. Jednak doskonale sprawdzi się też orzo, podobny do ryżu.
Nasza rada: Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.