Gyros

Składniki
- garść mieszane siekane zioła
- 40 dag pierś z kurczaka
- 4 sztuki pomidor
- pół główki sałata lodowa
- pół szklanki olej
- czerwona papryka
- 4 sztuki chlebek pita
- 3 ząbki czosnek
- 1-2 sztuki ogórek zielony
- sól, pieprz
Sos
- 1 strączek chili
- 1 łyżeczka cukier
- 1 puszka pomidory krojone
- 1 łyżeczka pikantny ketchup
- 2 łyżeczki ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- cebula
Kurczaka pokrój w paseczki, 3 łyżki oleju zostaw do smażenia, resztę wymieszaj z ziołami, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalej mięso, odstaw na 30 minut, aby przeszło smakiem marynaty.
Warzywa umyj, pomidory i ogórki pokrój w plasterki, a paprykę i sałatę lub kapustę w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj.
Z chlebków pita odkrój rożki, tak, by powstały "kieszonki". Pieczywo opiecz na ruszcie w temp. 180°C przez 4-5 minut. Kurczaka osącz z marynaty, usmaż na rozgrzanym oleju. Wkładaj do przygotowanych chlebków; każdą porcję przykryj kilkoma łyżkami sałatki.
W trakcie pieczenia chlebków przygotuj sos: pomidory osącz, połącz z posiekaną cebulą i chilli. Dopraw cukrem, octem, solą, pieprzem i ketchupem; wlej tyle zalewy z pomidorów, aby sos miał konsystencję gęstej salsy. Podawaj osobno.