Gyros z kurczaka w chlebku pita
Polej gyrosa sosem jogurtowym.
Składniki
- 50 dag filetów z piersi kurczaka
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy
- 15 dag cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka mięty
- 3 gałązki tymianku
- 25 dag jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku cytrynowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sól D pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 chlebek pita (ok. 25 dag)
- 20 dag poszatkowanej kapusty (białej lub pekińskiej)
- cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki albo słupki. Pomidorki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, przekroić na pół, a potem w półplasterki. Połowę cebuli pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miętę i tymianek opłukać, osuszyć, trochę ziół odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Jogurt wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulą, czosnkiem, miętą oraz oliwą. Dodać sok z cytryny. Sos jogurtowy przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, usmażyć na rumiano. Mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć resztę cebuli. Kukurydzę odsączyć na sitku. Ponownie na patelnię włożyć kurczaka. Dodać do niego kukurydzę oraz tymianek. Chwilę razem podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem.
Chlebek pita pokroić na 4 trójkąty. Napełnić je gyrosem (kurczakiem z dodatkami), plasterkami pomidorów i poszatkowaną kapustą. Polać sosem jogurtowym. Resztę sosu postawić obok. Danie udekorować cząstkami cytryny.
Zobacz także: