Hawajski przysmak
Składniki
- 2 sztuki kiwi
- 2 sztuki banany
- 2 łyżki cukier
- 2,5 szklanki lody waniliowe lub cytrynowe
- 4 sztuki mandarynki
- cytryna
- rum, koniak lub likier
- świeży ananas
- pomarańcza
Przekroić ananas wzdłóż na pół. Bardzo ostrożnie wyciąć miąższ z obu części - tak, aby nie uszkodzić skórki. Usunąć z miąższu twardy środek, resztę pokroić w kostkę średniej wielkości. Wydrążone połówki ananasa schłodzić w lodówce.
Umyć dokładnie wszystkie owoce. Zdjąć skórkę z bananów i pokroić je na drobne plasterki. Odciąć i odrzucić końcówki bananów. Obrać pozostałe owoce ze skórki. Mandarynki podzielić na cząstki, kiwi zaś w kostkę. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok i odstawić go.
Rozdrobnione owoce wymieszać, posypać równomiernie cukrem. Z wierzchu skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Całość schłodzić w lodówce.
Połówki ananasa wypełnić lodami. Na górze ułożyć przygotowaną wcześniej mieszankę ze schłodzonych owoców. Deser można skropić alkoholem: rumem, koniakiem lub likierem.