Herbata z płatków róży. Działa jak zastrzyk energetyzujący. Poznaj jej właściwości
Herbata z płatków róży jest niezwykle aromatyczna i z powodzeniem może być alternatywą dla herbaty czarnej lub zielonej. Ponadto jest szybka w przygotowaniu i bogata w witaminy i minerały.
Herbata różana nie zawiera kofeiny i wykazuje działanie prozdrowotne - łagodząc m.in. dolegliwości menstruacyjne. Ponadto doskonale nawadnia, odświeża i działa jak zastrzyk energetyzujący. Płatki róż cenione są z uwagi na dużą zawartość polifenoli i przeciwutleniaczy. Regularne picie herbaty z płatków róży poprawia wygląd skóry i wspiera procesy trawienne, tym samym pomagając w odchudzaniu.
Czytaj także: Róża - roślina nie tylko ozdobna
Podczas przygotowywania herbaty z płatków róż należy pamiętać, by używać tych płatków kwiatów, które nie były pryskane pestycydami. Dlatego lepiej zrezygnować z kwiatów kupionych w kwiaciarni. Wystrzegajmy się również zrywania kwiatów róży rosnących przy drogach czy fabrykach, gdyż istnieje ryzyko, że roślina jest zanieczyszczona.
Świeże płatki róży należy gotować w 350 ml wody przez około 5 minut. Następnie wywar należy przecedzić. Jeśli posiadamy ususzone płatki kwiatu, możemy je dodać do przygotowanego wcześniej naparu lub okrasić nimi klasyczną herbatę w celu zwiększenia doznań sensorycznych i smakowych.
Warto wiedzieć: Przepis na herbatkę z dziką różą
***