Hiszpańskie gazpacho z dodatkami

Poczuj klimat słonecznej Hiszpanii za sprawą gazpacho. Sprawdź jak przygotować to danie.

Tradycyjnie gazpacho podawane jest na zimno
Tradycyjnie gazpacho podawane jest na zimno123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 zielone średnie wielkości papryki
  • ogórek
  • pół kilograma dojrzałych pomidorów, np. malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki jasnego chleba
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
40 min
4
Pomidory poprawiają odporność
Pomidory poprawiają odporność123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy w kostkę, podobnie jak obranego ogórka. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. 

2. Odkładamy trzy łyżki posiekanych pomidorów i połowę ogórka. Do blendera przekładamy pozostałe pomidory, ogórek i paprykę, miksujemy na gładkie purée. Dodajemy czosnek, dwie łyżki oliwy z oliwek, ocet winny oraz trzy szklanki wody, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by gazpacho dobrze się schłodziło. 

3.Kromki jasnego pieczywa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki na jasnozłoty kolor. Chłodnik przelewamy do misek, dekorujemy posiekanymi ogórkami, pomidorami, wsypujemy grzanki i od razu podajemy.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas