Hiszpańskie gazpacho z dodatkami
Poczuj klimat słonecznej Hiszpanii za sprawą gazpacho. Sprawdź jak przygotować to danie.

Składniki
- 2 zielone średnie wielkości papryki
- ogórek
- pół kilograma dojrzałych pomidorów, np. malinowych
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki jasnego chleba
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu winnego czerwonego

Przygotowanie:
1. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy w kostkę, podobnie jak obranego ogórka. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę.
2. Odkładamy trzy łyżki posiekanych pomidorów i połowę ogórka. Do blendera przekładamy pozostałe pomidory, ogórek i paprykę, miksujemy na gładkie purée. Dodajemy czosnek, dwie łyżki oliwy z oliwek, ocet winny oraz trzy szklanki wody, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by gazpacho dobrze się schłodziło.
3.Kromki jasnego pieczywa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki na jasnozłoty kolor. Chłodnik przelewamy do misek, dekorujemy posiekanymi ogórkami, pomidorami, wsypujemy grzanki i od razu podajemy.
Zobacz także: