Hot dog: wariacja Jurka Sobieniaka
Z boczkiem wędzonym, rukolą i domowej roboty remoladą.
Składniki
na hot doga
- 4 bułki
- 4 parówki
- 200 g boczku wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry)
- 50 g rukoli
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
na remoladę
- 200 g majonezu
- 4 łyżki prażonej cebulki
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
Składniki remolady blendujemy i odstawiamy na 15 minut. Rukolę kroimy na drobne kawałki i mieszamy z posiekaną czerwoną cebulą, następnie polewamy oliwą. Plastry boczku układamy na pergaminie na blaszce. Przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, przyciskamy drugą blaszką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 12-13 minut. Wyjmujemy.
Bułki smarujemy remoladą, kładziemy plastry boczku po lewej i po prawej stronie, między nie wsuwamy parówkę. Całość przykrywamy rukolą z cebulką i gotowe!
Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.