Hot dog: wariacja Jurka Sobieniaka

Z boczkiem wędzonym, rukolą i domowej roboty remoladą.

Hot dog
Hot dogmateriały prasowe

Składniki

na hot doga

  • 4 bułki
  • 4 parówki
  • 200 g boczku wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry)
  • 50 g rukoli
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy

na remoladę

  • 200 g majonezu
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego

Składniki remolady blendujemy i odstawiamy na 15 minut. Rukolę kroimy na drobne kawałki i mieszamy z posiekaną czerwoną cebulą, następnie polewamy oliwą. Plastry boczku układamy na pergaminie na blaszce. Przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, przyciskamy drugą blaszką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 12-13 minut. Wyjmujemy.

Bułki smarujemy remoladą, kładziemy plastry boczku po lewej i po prawej stronie, między nie wsuwamy parówkę. Całość przykrywamy rukolą z cebulką i gotowe!

Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.

Jurek Sobieniak "Street food. Głód ulicy."
Jurek Sobieniak "Street food. Głód ulicy." materiały prasowe
Jak zrobić domowe bułki?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas