Hreczniaki: Kotleciki z kaszy i twarogu
Hreczniaki to kotleciki znane we wschodnich rejonach Polski. Przygotowuje się je z kaszy i twarogu. To dobra propozycja dla wegetarian. Zobacz, jak je zrobić.
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie ostudzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulę wymieszać z twarogiem.
2. Do masy wbić jajo, dodać łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiać rękoma, by składniki się połączyły i z powstałej masy uformować płaskie kotlety. Każdy panierować w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowo.
3. Kotleciki przełożyć na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać je z sosem grzybowym albo schłodzoną kwaśną śmietaną.
Zobacz także: