Reklama

Reklama

Hreczniaki: Kotleciki z kaszy i twarogu

Hreczniaki to kotleciki znane we wschodnich rejonach Polski. Przygotowuje się je z kaszy i twarogu. To dobra propozycja dla wegetarian. Zobacz, jak je zrobić.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 200 g białego półtłustego sera
  • duża cebula
  • jajo
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie ostudzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulę wymieszać z twarogiem. 

2. Do masy wbić jajo, dodać łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiać rękoma, by składniki się połączyły i z powstałej masy uformować płaskie kotlety. Każdy panierować w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowo.

3. Kotleciki przełożyć na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać je z sosem grzybowym albo schłodzoną kwaśną śmietaną. 

Zobacz także:

Reklama

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | Kotleciki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy