Hummus do pieczywa

Domowy hummus do śniadania jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Hummus w wersji z burakami
Hummus w wersji z burakami123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 średnie buraki
  • szklanka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka kuminu
  • pół szklanki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 60 minut do miękkości (możemy też użyć ciecierzycy z puszki lub słoika).

2. Buraki szorujemy i gotujemy ok. 30 minut do miękkości wraz ze skórką. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy.

3. Kroimy buraki na małe kawałki. Mieszamy z ciecierzycą, dodajemy sok z cytryny, oliwę, nerkowce, czosnek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę.

Zobacz także:

Hummus z fasoli z cytryną i rozmarynemStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?