Składniki
5 łyżek ziaren sezamu, sok z połówki cytryny, 25 dag ciecierzycy, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki czarnych oliwek, czosnek, olej sezamowy, sól, kumin
Przygotowanie
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Ugotuj do miękkości z dodatkiem szczypty soli. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Gdy ziarenka lekko zbrązowieją, zalej je oliwą i zmiksuj.
Do powstałej pasty dodaj pozostałe składniki: przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny oraz kumin. Następnie wlej olej sezamowy i całość dokładnie wymieszaj. Do masy stopniowo dodawaj ciecierzycę. Zmiksuj na gładką masę. Wlej trochę wody, w której gotowała się ciecierzyca i wrzuć kawałki oliwek. Wymieszaj.
23/2016 Na Żywo