Idealny makowiec

Zdradzamy sekret udanego makowca.

Poznaj sekret idealnego makowca
Poznaj sekret idealnego makowca123RF/PICSEL

Mak nie będzie odchodził od ciasta, jeśli już rozwałkowane posmarujesz lekko ubitym białkiem. Zbyt wilgotną masę makową możesz zagęścić kaszą manną lub tartą bułką.

Robiąc struclę drożdżową z makiem, warto dodać trochę rozczynu do masy makowej. Wtedy masa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta.

O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie w masie, czyli orzechy laskowe i włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa oraz rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy figi.

Zobacz przepisy:

Zobacz także:

Grillowany halibut z dressingiem kokosowym i rzymską sałatą (Ipla/Polsat)
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas