Idziemy na jagody
Jagody są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Ciasta z tymi owocami to prawdziwa poezja smaku.
Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 30 dag herbatników, 6 dag masła. Na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 20 dag cukru, 100 ml mleka, 20 dag białej czekolady, 5 jajek, sól, 20 dag jagód.
Herbatniki zmiel blenderem na proszek, dodaj roztopione w rondelku masło, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na 15-20 min.
Jagody przebierz, opłucz w miseczce, delikatnie osusz. Czekoladę połam na mniejsze kawałki lub posiekaj. Przełóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw na garnku z wrzątkiem (dno miseczki nie może stykać się z wodą), mieszaj trzepaczką, aż czekolada się roztopi. Przestudź. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, ubij mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż miksując, partiami do-dawaj twaróg, mleko oraz przestudzoną czekoladę. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch posyp ja-godami. Piekarnik nagrzej do temp. 150°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60-75 min. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Składniki na 12 sztuk: 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 sody oczyszczonej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 12 dag cukru szczypta soli, 12 dag miękkiej margaryny, 1 jajko, 20 dag maślanki, 20 dag jagód.
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, opłucz w miseczce i delikatnie osusz.
Do miski włóż margarynę, wsyp oba cukry i utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj roztrzepane jajko oraz maślankę, szybko zmiksuj. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, mąkę ziemniaczaną oraz sól, wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych. Krótko zmiksuj tak, aby składniki się tylko połączyły. Na koniec dodaj jagody, delikatnie wymieszaj łyżką.
Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Foremki napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 25-30 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Składniki na ok. 10-12 sztuk: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, 1 jajko, 1 łyżka oleju, 1 dag świeżych drożdży, szczypta soli. Na nadzienie: 20 dag sera białego, 1 żółtko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, 10-12 łyżeczek jagód.
Do pokruszonych drożdży dodaj 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier oraz mleko, jajko, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło (60-90 min).
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści. Umyj w miseczce zmieniając wodę przynajmniej dwa razy i delikatnie osusz. Do miski włóż twaróg, rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier, miękkie masło oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Z wyrośniętego ciasta odrywaj niewielkie kawałki i spłaszczaj je dłonią lub wałkiem. Na środku każdego kawałka rozłóż nadzienie serowe i jagody. Ciasto delikatnie sklej i nadaj mu odpowiedni kształt (kwadrat lub owal). Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Składniki na 8-10 porcji: 20 dag podłużnych biszkoptów, 70 dag jagód, sok z 1/2 cytryny, 1/4 szklanki + 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny l350 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag serka mascarpone lub twarogu sernikowego (zmielonego), 30 ml gorącego mleka.
Jagody umyj i osusz. Z podłużnych biszkoptów z jednej strony zetnij końcówki (dzięki temu będą lepiej trzymały pion) i postaw je w tortownicy.
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny zalej niewielką ilością wrzątku, dokładnie wymieszaj.Odstaw, by wystygła. 200 ml schłodzonej śmietanki ubij mikserem. 35 dag owoców włóż do miski, dodaj sok z cytryny oraz 1/4 szklanki cukru, zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Na koniec w kilku porcjach dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy, odstaw do lodówki na kilka godzin, by stężała.
Pozostałą żelatynę rozpuść w gorącym mleku, wystudź. Do miski włóż serek mascarpone lub twaróg, dodaj pozostałą śmietankę kremówkę oraz cukier puder. Ubij na sztywno mikserem (końcówkami do ubijania białek). Dodaj 15 dag jagód oraz wystudzoną żelatynę i ponownie ubij. Krem serowo-jagodowy przełóż na stężały mus, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed poda-niem torcik przełóż na talerz, wierzch udekoruj pozostałymi jagodami.