Imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem

Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem.

Imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem
Imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiemStyl.pl/materiały prasowe

Składniki

  • 170 g soczewicy zielonej zmielonej na mąkę
  • 200 ml mleka
  • 7 jajek
  • 200 g kremowego twarożku
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 3 dojrzałe awokado
  • 6 łyżek szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól pieprz
1 min

Przygotowanie imbirowych naleśników z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem

Do kielicha blendera wbijamy jedno jajko, wlewamy mleko, dodajemy mąkę z soczewicy, imbir oraz płaską łyżeczkę soli. Miksujemy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję, bez grudek. Rozgrzewamy patelnię. Przed każdym wlaniem ciasta naleśnikowego smarujemy ją odrobiną oliwy. Wlewamy na patelnię porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki. 

Twarożek z jogurtem rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy szczypiorkiem i nakładamy plasterki awokado. Składamy je na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy pozostałe 6 jajek (najlepiej po 2-3 na raz) i smażymy je na małym ogniu, aż zetnie się białko, ale żółtko musi pozostać płynne. 

Na każdy naleśnik nakładamy po jednym jajku. Podajemy na gorąco.

Okładka książki "Strączki" Marii Banach
Okładka książki "Strączki" Marii Banach Styl.pl/materiały prasowe

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Karczek przekładany z kapustąPolsat