Imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem
Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem.

Składniki
- 170 g soczewicy zielonej zmielonej na mąkę
- 200 ml mleka
- 7 jajek
- 200 g kremowego twarożku
- 70 g jogurtu naturalnego
- 3 dojrzałe awokado
- 6 łyżek szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól pieprz
Przygotowanie imbirowych naleśników z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem
Do kielicha blendera wbijamy jedno jajko, wlewamy mleko, dodajemy mąkę z soczewicy, imbir oraz płaską łyżeczkę soli. Miksujemy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję, bez grudek. Rozgrzewamy patelnię. Przed każdym wlaniem ciasta naleśnikowego smarujemy ją odrobiną oliwy. Wlewamy na patelnię porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Twarożek z jogurtem rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy szczypiorkiem i nakładamy plasterki awokado. Składamy je na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy pozostałe 6 jajek (najlepiej po 2-3 na raz) i smażymy je na małym ogniu, aż zetnie się białko, ale żółtko musi pozostać płynne. Na każdy naleśnik nakładamy po jednym jajku. Podajemy na gorąco.

Zobacz także: