Imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem
Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na imbirowe naleśniki z zielonej soczewicy z awokado i jajkiem.
Do kielicha blendera wbijamy jedno jajko, wlewamy mleko, dodajemy mąkę z soczewicy, imbir oraz płaską łyżeczkę soli. Miksujemy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję, bez grudek. Rozgrzewamy patelnię. Przed każdym wlaniem ciasta naleśnikowego smarujemy ją odrobiną oliwy. Wlewamy na patelnię porcje ciasta i smażymy cienkie naleśniki.
Twarożek z jogurtem rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy szczypiorkiem i nakładamy plasterki awokado. Składamy je na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy pozostałe 6 jajek (najlepiej po 2-3 na raz) i smażymy je na małym ogniu, aż zetnie się białko, ale żółtko musi pozostać płynne.
Na każdy naleśnik nakładamy po jednym jajku. Podajemy na gorąco.
Zobacz także: