Indycze curry
Oryginalne danie utrzymane w stylu orientalnym

Składniki
Składniki na 4 porcje:
- cukier
- 2-3 łyżeczki curry
- 1 cebula
- cebula dymka
- 250 ml sok pomarańczowy
- 2-3 łyżki olej
- 75 dag filet z piersi indyka
- sól
- 250 ml bulion warzywny
- 2-3 ząbki czosnek
- pieprz
- 20 dag śmietana kremówka
- 3 sztuki pomarańcza
3-4 osób
Filet pokroić w paski. Cebulę obrać, grubo posiekać. Czosnek obrać, grubo posiekać. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę. Miąższ pokroić w plasterki. Dymki pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso. Dołożyć cebulę, czosnek, dymkę i połowę plasterków pomarańczy. Oprószyć curry. Krótko zasmażyć. Zalać bulionem, sokiem pomarańczowym i śmietaną. Przyprawić pieprzem, solą i cukrem. Gotować dalej 5 minut pod przykryciem. Potem sos zagęścić zasmażką. Dodać odłożone plasterki pomarańczy i ponownie przyprawić do smaku. Przed podaniem danie udekorować plasterkami pomarańczy i listkami melisy.