Reklama

Indyjska przekąska

Spędzasz sylwestra w domu i zastanawiasz się, jak smacznie przeżyć ostatnią noc w 2019 roku? Podpowiadamy, jakie potrawy możesz przygotować na ten specjalny wieczór.

Składniki na ciasto

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Składniki na farsz

  • 2 ziemniaki
  • pół puszki zielonego groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw masala
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstaw na czas przygotowania nadzienia. 

2. Ugotowane wcześniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki przekręć przez maszynkę. Groszek konserwowy ugnieć widelcem i dodaj do ziemniaczanego piure. Do masy wrzuć rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy masala. Całość delikatnie wymieszaj. 

3. Z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj je na placki i przekrój na pół. Sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek. Nałóż odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamknij pierożek, nadając mu kształt trójkąta. Smaż na oleju rozgrzanym do temperatury 180°C, do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 3 minuty). 

Reklama

4. Podawaj na ciepło z łagodnym dipem serowym lub pikantnym czosnkowym. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy