Indyjska zupa Tikka Masala
Kolorowe, smaczne i zdrowe warzywa. Pyszne bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Jedzmy je jak najczęściej.
Składniki
- 400 g piersi kurczaka
- 1 kg pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce mielonego imbiru i kurkumy
- po ½ łyżeczki kminu rzymskiego i cynamonu
- ostra mielona papryka
- 300 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka kokosowego
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę pomidory, duś na małym ogniu. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć posiekaną cebulę oraz paprykę (pokrojoną w kostkę).
2. Smaż mieszając 3-5 min. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszając smaż ok. 3 min. Przełóż do pomidorów. Wlej bulion oraz mleczko kokosowe.
3. Gotuj na średnim ogniu 15-20 min. Z zupy wyjmij kilka papryk. Zawartość garnka rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku. Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy.
Zobacz także: