Indyjskie pierożki
We Włoszech jada się ravioli i tortellini, w Indiach samosy, w Chinach pierożki wonton czy jiaozi. Co je łączy? Fakt, iż wszystkie zawierają nadzienie owinięte wybornym ciastem. To rozkosz dla podniebienia!
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstaw na czas przygotowania nadzienia.
2. Ugotowane wcześniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki przekręć przez maszynkę. Groszek konserwowy ugnieć widelcem i dodaj do ziemniaczanego piure. Do masy wrzuć rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy masala. Całość delikatnie wymieszaj.
3. Z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj je na placek i przekrój na pół. Sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek. Nałóż odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamknij pierożek, nadając mu kształt trójkąta. Smaż na oleju rozgrzanym do 180°C, do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 3 minuty).
4. Podawaj na ciepło z łagodnym dipem serowym lub pikantnym czosnkowym.
Zobacz także: