Indyjskie wegetariańskie samosy

Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju.

Samosa
Samosamateriały prasowe

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 6 ziemniaków
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • ziarna sezamu
  • olej

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, masło, proszek do pieczenia i sól. Wlej kilka łyżek letniej wody i zagnieć ciasto. 2. Ugotuj ziemniaki i dokładnie rozgnieć je widelcem, to samo zrób z groszkiem. Dodaj przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy garam masala, wymieszaj. 3. Porwij ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozwałkuj i przekrój na pół. Rogi połącz ze sobą, tworząc torebeczkę, do której nałóż nadzienie. Zlep brzegi. 4. Smaż pierożki na złoto na rozgrzanym oleju. Posyp sezamem.

Zobacz także:

"Ewa Gotuje": Gruszki z kozim seremPolsat
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas