Indyjskie wegetariańskie samosy
Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 6 ziemniaków
- puszka groszku konserwowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- ziarna sezamu
- olej
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, masło, proszek do pieczenia i sól. Wlej kilka łyżek letniej wody i zagnieć ciasto. 2. Ugotuj ziemniaki i dokładnie rozgnieć je widelcem, to samo zrób z groszkiem. Dodaj przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy garam masala, wymieszaj. 3. Porwij ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozwałkuj i przekrój na pół. Rogi połącz ze sobą, tworząc torebeczkę, do której nałóż nadzienie. Zlep brzegi. 4. Smaż pierożki na złoto na rozgrzanym oleju. Posyp sezamem.
Zobacz także: