Indyjskie wegetariańskie samosy
Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju.
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, masło, proszek do pieczenia i sól. Wlej kilka łyżek letniej wody i zagnieć ciasto. 2. Ugotuj ziemniaki i dokładnie rozgnieć je widelcem, to samo zrób z groszkiem. Dodaj przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy garam masala, wymieszaj. 3. Porwij ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozwałkuj i przekrój na pół. Rogi połącz ze sobą, tworząc torebeczkę, do której nałóż nadzienie. Zlep brzegi. 4. Smaż pierożki na złoto na rozgrzanym oleju. Posyp sezamem.
Zobacz także:
Krakowski obwarzanek: Czego o nim nie wiemy
Eurowizja 2021: Rafal Brzozowski w rozmowie z Nikkie Tutorials