Indyk faszerowany
Składniki
- indyk (ok. 2 kg)
- 30 dag mielonej cielęciny
- 5 dag wątróbek drobiowych
- 4 szalotki
- jabłko
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 5 łyżek koniaku
- kilka gałązek natki
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- dowolne warzywa
Indyka oczyść, w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku.
Wątróbkę oczyść i pokrój na kawałki. Jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
Indyka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny i polej masłem. Piecz w temp. 175°C przez 2 godz. Co jakiś czas podlewaj tworzącym się sosem.