Indyk jak burger z batatem
Burger z bułeczkami razowymi i indykiem w towarzystwie aromatycznych frytek z batata.
Składniki
- filet z piersi indyka
na frytki
- 4 bataty
- rozmaryn
- ostra czerwona papryka
- sól
- pieprz
- oliwa
na marynatę
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
dodatkowe
- bułki razowe
- sałata
- pomidor
- cebula czerwona
Przepis pochodzi z 337. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Do miski wlać ocet balsamiczny i olej arachidowy. Dodać musztardę, majonez, sól i pieprz oraz paprykę. Dorzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowany filet piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Od czasu do czasu polać sosem, który powstaje podczas pieczenia.
Bataty pokroić. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Oprószyć rozmarynem i ostrą papryką. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i upiec w piekarniku (20 minut, 200 st. C).