Infuzowane oliwy o smakach: chili, rozmarynu i cytryny

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze podkręcają smak potraw. A co jeśli same w sobie smakują wyśmienicie? Wypróbuj domowy sposób na smakowitą oliwę!

Infuzowane oliwy o smakach: chili, rozmarynu i cytryny
Infuzowane oliwy o smakach: chili, rozmarynu i cytrynyPolsat
Infuzowane oliwy o smakach: chili, rozmarynu i cytryny (Ipla/Polsat)

Składniki

na oliwę chili

  • 1-2 suszone chili lub habanero w całości
  • 300 ml oliwy z oliwek

na oliwę rozmarynową

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 300 ml oliwy z oliwek

na oliwę cytrynową

  • skórka z 2 cytryn
  • 300 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Chili i rozmaryn: Podgrzewamy oliwę do maksymalnie 45-50 stopni wraz z ze składnikami aromatycznymi w środku. Zostawiamy do wystygnięcia i przelewamy do najlepiej ciemnych zamykanych butelek.

Cytrynowa: Zdejmujemy skórkę z cytryny, ścinamy albedo i parzymy skórkę dwukrotnie we wrzątku, następnie osuszamy i wkładamy do oliwy, którą podgrzewamy do maksymalnie 45-50 stopni i zostawiamy do wystygnięcia. Takie smakowe oliwy najlepsze będą po około 2-3 dniach.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?