Irlandzko-grecka potrawka z perliczki
Kuchnia
Europejska potrawka w afrykańskim wydaniu.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło w dużym rondlu.
- Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek i gotuj pod przykryciem aż do miękkości.
- Dodaj perliczkę i smaż aż zmieni się kolor mięsa.
- Dodaj miodowe piwo (lub zamiennik) i pomidory.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny aż mięso perliczki będzie miękkie.
- Dodaj ziemniaki, miód, jogurt, pietruszkę, paprykę i przyprawy.
- Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
Podawaj z chrupiącym chlebem i dobrym chutneyem.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.