Irlandzko-grecka potrawka z perliczki
Europejska potrawka w afrykańskim wydaniu.

Składniki
- 1 perliczka, podzielona na porcje (jeśli nie uda ci się kupić perliczki, możesz użyć kuropatwy lub innego dzikiego ptactwa)
- 200 g masła
- 1 duża posiekana biała cebula
- 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 duże marchewki, pokrojone w kawałki
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone w prasce
- 1 seler, pokrojony na kawałki
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml miodowego piwa (możesz zastąpić je zwykłym piwem lub białym winem)
- 5 łyżeczek miodu
- 200 ml greckiego jogurtu (lub naturalnego jogurtu)
- 1 pęczek pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło w dużym rondlu.
- Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek i gotuj pod przykryciem aż do miękkości.
- Dodaj perliczkę i smaż aż zmieni się kolor mięsa.
- Dodaj miodowe piwo (lub zamiennik) i pomidory.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny aż mięso perliczki będzie miękkie.
- Dodaj ziemniaki, miód, jogurt, pietruszkę, paprykę i przyprawy.
- Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
Podawaj z chrupiącym chlebem i dobrym chutneyem.Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.