Irlandzko-grecka potrawka z perliczki

Przygotowanie tej potrawy wymaga czasu, ale jej smak jest wyjątkowy
Przygotowanie tej potrawy wymaga czasu, ale jej smak jest wyjątkowyStyl.pl/materiały prasowe

Składniki

  • 1 perliczka, podzielona na porcje (jeśli nie uda ci się kupić perliczki, możesz użyć kuropatwy lub innego dzikiego ptactwa)
  • 200 g masła
  • 1 duża posiekana biała cebula
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kawałki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone w prasce
  • 1 seler, pokrojony na kawałki
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml miodowego piwa (możesz zastąpić je zwykłym piwem lub białym winem)
  • 5 łyżeczek miodu
  • 200 ml greckiego jogurtu (lub naturalnego jogurtu)
  • 1 pęczek pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Rozpuść masło w dużym rondlu.
  2. Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek i gotuj pod przykryciem aż do miękkości.
  3. Dodaj perliczkę i smaż aż zmieni się kolor mięsa.
  4. Dodaj miodowe piwo (lub zamiennik) i pomidory.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny aż mięso perliczki będzie miękkie.
  6. Dodaj ziemniaki, miód, jogurt, pietruszkę, paprykę i przyprawy.
  7. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?