Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 2h 10 min
Czas gotowania: 10 min
Składniki:
450 g mąki
1 łyżeczka suchych drożdży
Szczypta soli
275 ml gorącej wody
Olej z orzechów arachidowych do smażenia
4 łyżeczki dżemu z malin bez pesteczek
Cukier puder
Sposób przygotowania:1. Umieść mąkę w dużej misce. Posyp cukrem i solą i wymieszaj. Posyp pokruszonymi drożdżami. Wymieszaj ręką, dodając stopniowo wodę i olej.
2. Przełóż na blat wysypany mąką i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut. Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ugniataj ciasto jeszcze raz, przez ok. 5 minut, aby pozbyć się zbędnego powietrza. Uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
4. Napełnij głęboki garnek olejem do połowy i rozgrzej go. Kiedy olej jest już rozgrzany (sprawdź to wrzucając skórkę od chleba do oleju. Jeśli zabulgocze, a skórka zbrązowieje, jest to dobra temperatura), używając łyżki durszlakowej umieść 2 pączki w garnku.
5. Smaż przez ok. 3-4 minuty. Pamiętaj, aby w ciągu smażenia raz przewrócić je na drugą stronę, aby równo brązowiały. Wyjmij pączki z oleju i odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć jego nadmiar. Następnie obtocz w cukrze pudrze. Powtórz, aż wszystkie pączki będą gotowe.
6. Napełnij pączki dżemem, używając okrągłej końcówki. Na koniec posyp je brokatem spożywczym, aby pięknie błyszczały.
W Tłusty Czwartek 12 lutego kanał Polsat Food Network zaprasza na 24 godziny emisji smakowitych programów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pozycję: ,,Nigella ucztuje" (11:00, 17:00, 21:00), w której z pewnością będzie można znaleźć sporo rozkoszy dla podniebienia i inspiracji na ostatni czwartek karnawału.