Islandzkie kotlety mielone z ryby

Składniki
na 4 porcje
- 60 dag filetów z dorsza
- 2 jaja
- 3 łyżki mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę oczyścić, obrać, pokroić w drobną kostkę.2. Ryby oczyścić, usunąć skórę i ości, zemleć w maszynce lub posiekać albo. Dodać jaja, mleko, cebulę, połowę koperku, mąkę ziemniaczaną, połowę pszennej, pieprz i sól, wymieszać.
3. Zwilżonymi rękami uformować 8 kulek, lekko je spłaszczyć, obtoczyć w mące. Kotlety smażyć na rumiano na oleju, zdjąć. Położyć na patelnię pozostałe masło i mieszając, rozpuścić przysmażone resztki, dodać śmietanę, koper, doprawić do smaku. Powstałym sosem polać kotlety.