Jabłecznik razowy
Przygotowanie:
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do miski przekładamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło w kawałkach, śmietanę, jaja, skórkę z cytryny i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Dodajemy miód, łyżeczkę cynamonu, sok z cytryny i mieszamy.
Blachę o wymiarach 25x40 centymetra smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wymiar blachy. Jedną część wkładamy do formy, posypujemy bułką tartą i na nią wykładamy jabłka, wyrównujemy.
Przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskamy. Jabłecznik pieczemy 35-40 minut w 175ºC. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.
Zobacz także: