Jabłecznik z budyniową bezą i kruszonką
Jesienne wypieki- puszyste, delikatne w smaku, z lekko winnym akcentem. Łatwe w wykonaniu.
Składniki
na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g kostki do pieczenia Kasia
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- cukier puder do oprószenia
na masę jabłkową
- 1,4 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
na bezę
- 5 białek
- 200 g cukru
- 2 torebki budyniu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, posiekaną Kasię, żółtka oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Dno formy o wym. 22x28 cm wyłóż pergaminem i wylep pozostałym ciastem. Lekko ponakłuwaj je widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki albo grubo zetrzyj na tarce. Rozłóż na cieście i oprósz cynamonem.
3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do masy bezowej wsyp budyń i delikatnie wymieszaj. Masę bezową wyłóż na jabłka. Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach lub zetrzyj grubo na tarce i posyp nim bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 60 minut. Odstaw do wystudzenia. Tuż przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: