Reklama

Jabłecznik z budyniową bezą i kruszonką

Jesienne wypieki- puszyste, delikatne w smaku, z lekko winnym akcentem. Łatwe w wykonaniu.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 150 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • cukier puder do oprószenia

Składniki na masę jabłkową

  • 1,4 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu

Składniki na bezę

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 torebki budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, posiekaną Kasię, żółtka oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Dno formy o wym. 22x28 cm wyłóż pergaminem i wylep pozostałym ciastem. Lekko ponakłuwaj je widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. 

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki albo grubo zetrzyj na tarce. Rozłóż na cieście i oprósz cynamonem. 

3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do masy bezowej wsyp budyń i delikatnie wymieszaj. Masę bezową wyłóż na jabłka. Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach lub zetrzyj grubo na tarce i posyp nim bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 60 minut. Odstaw do wystudzenia. Tuż przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy