Jabłecznik z owsianą bezą
Ilu kucharzy, tyle przepisów na szarlotkę. A jaka jest twoja ulubiona?
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Potem cząstki jabłek pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 250 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać całość mikserem. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy. Na wierzchu rozłożyć plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 20 minut.
W tym czasie białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując 175 g cukru. Kiedy beza będzie już sztywna i lśniąca, wymieszać ją z 75 g płatków owsianych. Ciasto wysunąć z piekarnika. Na wierzchu rozsmarować owsianą bezę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 6-8 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu wierzch jabłecznika posypać pozostałymi płatkami owsianymi.
Zobacz także: