Jabłecznik z owsianą bezą
Ilu kucharzy, tyle przepisów na szarlotkę. A jaka jest twoja ulubiona?

Składniki
- 1,2 kg jabłek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 250 g masła albo margaryny
- 425 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 350 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 100 g drobno pokruszonych płatków owsianych
- tłuszcz do posmarowania blachy
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Potem cząstki jabłek pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 250 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać całość mikserem. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy. Na wierzchu rozłożyć plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 20 minut.
W tym czasie białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując 175 g cukru. Kiedy beza będzie już sztywna i lśniąca, wymieszać ją z 75 g płatków owsianych. Ciasto wysunąć z piekarnika. Na wierzchu rozsmarować owsianą bezę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 6-8 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu wierzch jabłecznika posypać pozostałymi płatkami owsianymi.
Zobacz także: