Jabłecznik z żurawinową konfiturą
Składniki
na 12 porcji
- 6 jabłek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 175 g masła (margaryny)
- 175 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 200 g konfitury żurawinowej
- 2 łyżki marmolady morelowej
- 1 łyżka cukru pudru
- tłuszcz i mąka do blachy
1. Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie porcjami wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
2. Blachę (30x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Lekko wciskać w nie połówki jabłek - przeciętą stroną do góry. W miejsca po pestkach nałożyć porcję konfitury żurawinowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 45 minut.
3. Marmoladę morelową mocno podgrzać z 1 łyżką wody. Przetrzeć przez sitko i posmarować wierzch ciepłego jabłecznika. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.